A képzés együttműködésben jön létre két neves budapesti intézménnyel, a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával.

Szakály György rektorhelyettes úrral beszélget Fodor Erika a Lokálban.

 

amikor jótékonysági előadást tartunk február 20-án 18 órakor az MTE színháztermében a KRE Ráday Kollégium tűzesete károsultjai javára.

Amikor baj van, össze kell fogni! És ebbe az összefogásba ki-ki azt teheti bele, amihez ért, amiben jó: a tűzoltó oltsa a tüzet, a pék süssön kenyeret, az orvos gyógyítsa a sebeket, a táncművész pedig táncoljon… Ezt teszik a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei-hallgatói, amikor előadásukkal járulnak hozzá a Károli Gáspár Egyetem kollégium-tüzében kárt szenvedettek megsegítéséhez.

A legkisebbektől a végzősökig sokan színpadra lépnek majd a mintegy egy órás műsorban, melyben néptánc és klasszikus balett, palotás és kortárs tánc egyaránt szerepel majd. Az MTE az előadás teljes bevételét a Károli Gáspár Református Egyetemnek ajánlja fel.

Jegyek 2000 forintos áron válthatók az interneten: http://mtf.jegy.hu és a Magyar Táncművészeti Egyetemen hétköznap 9 és 15 óra között, valamint előadás előtt a helyszínen: XIV.ker., Columbus utca 87-89.

 

További adományozási lehetőségek:

Az áldozat árván maradt négy gyermeke és édesanyjuk megsegítésére:
Magyarországi Református Egyház
11100104-19024048-40000004
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűz”

A tűz-károsult hallgatók megsegítésére:
Károli Gáspár Református Egyetem
11705008-20492223
Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

Wakizuka Yu, a Magyar Táncművészeti Egyetem VII. évfolyamos hallgatója a világ legrangosabb fiataloknak szánt seregszemléjén a negyedik legmagasabb összegű ösztöndíjat nyerte el, a fiúk között második helyezett lett a Prix de Lausanne balettversenyen. Az egyetem japán hallgatója szeptember óta tanul iskolánkban azzal az ösztöndíjjal, amelyet Szakály György rektorhelyettes ajánlott fel neki a kyotoi balettversenyen még 2017-ben. 

A lausanne-i versenyen a Grand pas classique variációját és Heinz Spoerli Urge című szólóját táncolta. A megmérettetésre Macher Szilárd évfolyamvezető balettmester és Kalmár Attila készítették fel a különleges tehetségű fiatal táncost, aki otthon édesanyjától tanult balettozni. Az egyhetes verseny internetes közvetítésében a szakkommentátorok egész héten kiemelték, hogy Yuból árad a tánc szeretete, mindig mosolyog és másokra is átragasztja azt. A döntőben hatalmas sikert aratott a klasszikus számban, a modernben azonban bekövetkezett minden táncos rémálma, és elesett, de pillanatra sem kiesve szerepéből nagy átéléssel folytatta a feladatát. A fiatal táncosokat a nemzetközi zsűri Carlos Acosta vezetésével egy héten át figyelte és pontozta, így ez a kis hiba sem akadályozta meg a kiemelkedő sikert!

Az egyetem közössége nevében szeretettel gratulálunk Wakizuka Yunak, és mindenkinek, akinek szerepe volt a szép eredmény létrejöttében.

Fotó: www.prixdelausanne.org

A 2019. február 5-9. között megrendezett European Ballet Grand Prix-n nagy sikerrel versenyeztek a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói. A több száz versenyző közül minden magyar fiatal bejutott a döntőbe, ahol kíválóan szerepeltek. A verseny során a próbavezető balettmester Végh Krisztina főiskolai docens, Harangozó-díjas, Érdemes és Kiváló Művész művész volt. 

Moderntánc kategória, junior korosztály:
I. díj: Kökény Hámori Kamill

Klasszikus balett kategória:
III. díj: Dobra Janka (megosztva)

Moderntánc kategória:
III. díj: Dobra Janka (megosztva)

Hámori Kamill és Dobra Janka növendékek évfolyamvezető és felkészítő balettmestere Dorkó Edina.

A modern számok koreográfusa Kalmár Attila az MTE adjunktusa.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő mestereknek! 

2019. február 12-én 11:15-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában, majd gyászkocsival kísérjük utolsó útjára.

"Pontosan tudom, hogy a növendék mit csinál végig, és természetes, hogy ahol tudom, megkönnyítem az életét. A napi kínlódást, kudarcot mindenki másképp éli meg, egy mesternek erre is oda kell figyelnie. Sokszor eltörik a mécses, vagy a külső történések kavarják fel az életüket, azokon is át kell lendíteni őket, ettől még ugyanolyan szigorúan megkövetelem a szakmát, de érezniük és tudniuk kell, hogy mellettük vagyok. A mostani osztályomba 12 növendék van, én a lányaimnak hívom őket, úgy figyelek rájuk, mint a saját gyerekemre. Ez így működik." Fodor Erika interjúja a Lokálban. 
Fotó: Keresztesi Balázs

2019. január 18-20. között Békéscsabán került megrendezésre az Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivál döntője, ahol egyetemünk jelenlegi és volt hallgatói közül többen kiváló eredményt értek el. Gratulálunk!

Aranygyöngyös táncos cím: Szilágyi Zita (Ma 120 II. évf.); Aranysarkantyús táncos cím: Opiczer Márton (Ma 120 I. évf.), Sáfrán Balázs (Ma 120 II. évf., gyakornok tanár); Kétszeres Aranysarkantyús táncos cím: Kele Kristóf (Ma 120 I. évf.); Békés Megyei Népművészeti Egyesület különdíja: Gyetvai Júlia (MA 120 II. évf., gyakornok tanár); Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület különdíja: Orsós József (Ba táncművész II. évf.)

Oskó Endréné díj - legjobb női táncos: Tóth Alma (BA Táncművész  2014 végzett); "Unikális férfi" - Örökös Aranygyöngyösök különdíja: Kovács Gábor Norbert ( BA Táncművész  2014 végzett); Aranysarkantyús táncos cím: Patócs Donát (BA Táncművész  2017 végzett); Kétszeres Aranygyöngyös táncos cím: Bacsó Lilla (BA Táncművész  2011 végzett; Ma 120 2014 végzett), Tóth Alma (BA Táncművész  2014 végzett); Kétszeres Aranysarkantyús táncos cím: Kovács Gábor Norbert ( BA Táncművész  2014 végzett)

Öt művészeti egyetem összefogásával UNI-V-ARTS Konzorcium jött létre, amely 2,896 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az EFOP-3.2.6-16-2016-00001 azonosítószámú, A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben című projekt végrehajtására. Ennek köszönhetően lehetővé válik országos szinten a köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertana megújítása és a művészeti eszköztár bővítése. Fodor Erika cikke a Lokál honlapján itt olvasható.

A Magyar Táncművészeti Egyetem megrendülten tudatja, hogy Kun Zsuzsa Rector Emeritus, a magyar balettművészet emblematikus alakja életének 85. évében 2018. december 24-én reggel elhunyt. 
Kun Zsuzsa balettművész, balettmester, Kossuth-díjas Kiváló Művész az Operaház balettiskolájában végzett, Nádasi Ferenc tanítványaként. 1943-tól az Operaház növendéke, 1949-től tagja, 1952-től magántáncosa, majd örökös tagja és mesterművésze. Párhuzamosan 1972-től a Magyar Táncművészeti Egyetem jogelődje, az Állami Balett Intézet, illetve Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, balettmestere, később emerita professzora. 1972–79-ben az Állami Balett Intézet igazgatója. 2018 szeptemberében az Egyetem szenátusa rector emeritus címmel tüntette ki. Temetéséről később történik intézkedés, a Magyar Táncművészeti Egyetem saját halottjának tekinti.