Fenyves Márk a teljes táncművész szakma óriási vesztesége. A hazai tánctörténet-kutatás, - feltárás, - archiválás és elemzés terén teljesítménye egészen egyedülálló. Nem csupán a gazdag Dienes-életművet és a hazai mozdulatművészeti örökséget kutatta, rendszerezte, dolgozta fel és gondozta, de aktívan vette ki részét a hazai és nemzetközi táncelméleti kutatásokban. Tudását gazdagon osztotta meg számos tanítványával úgy Pálosi Istvánnal közösen létrehozott kivételes profilú tanműhelyében, mint hivatásos táncképzési intézményekben. Nem egyszer tartott értékes előadást az MTE konferenciáin, de más módon is együttműködött intézményünk oktatói gárdájával. Személyében tehát nem csupán egy markáns és kivételes kisugárzású színpadi előadót veszített a szakma, hanem egy élvonalbeli teoretikust, kutatót, akinek hirtelen halálával nem csupán doktori kutatása és számos futó projekt és program szakadt félbe, de kivételesen nyitott és érzékeny személyisége is űrt hagy maga után.

Dr. Lőrinc Katalin, az Elméleti Tanszék vezetője

Fodorné Molnár Márta Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetének igazgatója, a Klasszikus Balett Tanszék főiskolai tanára részére Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át augusztus 20-a alkalmából. Gratulálunk!

A Magyar Táncművészeti Egyetem önköltséges balett előkészítő tanfolyamot indít a 2018/2019 tanévben.

Az órák élő zongorakísérettel, a köznevelésben érvényes tanév rendje szerint lesznek megtartva, keddi és csütörtöki napokon.

A foglalkozásokon az általános mozgásfejlesztés mellett a klasszikus balett elsajátításához elengedhetetlen készségek és képességek fejlesztésére koncentrálunk.

A jelentkezéshez előképzettség nem szükséges.

Az előkészítő résztvevőit teljes körűen felkészítjük a felvételin előforduló feladatokra, ennek ellenére a sikeres felvételit sajnos nem tudjuk garantálni a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakának előkészítőjére. A jelentkezéseket 2018. augusztus 31-ig várjuk e-mailben (elokeszito@mte.eu) vagy postán (1592 Budapest Zugló 1., Pf. 472.). Bővebb információ: http://mte.eu/onkoltseges-balett-elokeszito

Négy szakmai szervezet – Bethlen Téri Színház, Trafó, Magyar Táncművészeti Egyetem, Nemzeti Táncszínház – összefogásával 2018 tavaszán konferenciasorozat indult a tánc területén megvalósuló színházi nevelési/színházpedagógiai programokról. 

Az októberi konferencián már az előadást megelőző, valamint feldolgozó foglalkozás módszerébe is beletekinthetünk, tehát olyan aktivitásba, melynek eszköze is mozgásos, játékos. Mindemellett folytatódnak a projekt-prezentációk, s a közös viták mindarról, ami a széles szakma számára (műfajokra és financiális struktúrára való tekintet nélkül) felmerül és izgalmas lehet a kérdéskörben.

Bővebb információ: http://mte.eu/tudomany/tudomanyos-forumok/egyeb-szakmai-rendezvenyek 

 

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem frissen, júniusban diplomát szerzett japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen. A "balettosok olimpiájaként" is aposztrofált nagy hagyományú megmérettetésen évtizedek óta nem született ilyen kiváló magyar vonatkozású eredmény, amilyet Molnár Márta főiskolai tanár növendéke elért. 

Miyu Rónai András fiatal operaházi címzetes magántáncossal indult Várnában, aki szintén értékes különdíjat kapott. Kettejük kimagasló tehetségét bizonyítja, hogy mindössze két-három hét alatt készültek fel a versenyre, hiszen Miyut a vizsgakoncert, Andrást operai teendői is lefoglalták. A senior (19 év feletti) kategóriában .... indultak, többek között a budapesti Operaház balettművészei is - ebben a mezőnyben sikerült kiemelkedően teljesítenie hallgatónknak.

Szívből gratulálunk az MTE közössége nevében Takamori Miyunak, Rónai Andrásnak és a felkészítő Mestereknek is!

MA ÉJFÉLIG MEGHOSSZABBÍTVA!

A Magyar Táncművészeti Egyetem felsőoktatási pótfelvételi eljárásban a 2018/19-es tanévre a következő költségtérítéses mesterszakokra hirdet felvételt: klasszikus balettművész (4 félév, esti munkarend, 350.000,- Ft/félév); tánctanár szak tánctörténet és táncelmélet szakirány (4 félév, esti munkarend, 300.000,- Ft/félév).

Mindkét képzésre jelentkezni elektronikus formában 2018. augusztus 7-én éjfélig lehet a www.felvi.hu oldalon.

A szakmai alkalmassági / felvételi vizsga időpontja 2018. augusztus 15., díja: 4000.- Ft.

Általános tájékoztatás a pótfelvételi eljárásról: https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_2018P/2018P_tajekoztato_jelentkezoknek.pdf

Bővebb információk a www.felvi.hu weboldalon, és az intézmény honlapján http://mte.eu/felveteli-2018 találhatók.

A tánc is csak „ctrl+C” „ctrl+V”? Vagy van más lehetőség? Mit tehetünk a kreativitás kimunkálásához, hogy a táncunk ne csak stílusos, hanem egyéni is legyen? Oktatóink megmutatják, ötleteket adnak, korcsoportonként bemutatják és pedagógiailag is igazolják majd, hogy a „tánc, maradandó, pozitív életminőség változás”! Érdemes kipróbálni!

Az MTE az EFOP 3.2.6-16-2016-00001 A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben c. projekten belül 30 órás pedagógus továbbképzéseket hirdet augusztusban klasszikus balett, néptánc, moderntánc, társastánc és divattánc pedagógusok számára.

További információ itt található. 

 

Katarina Buzic a Magyar Táncművészeti Egyetem növendéke "A legígéretesebb fiatal táncos" díját nyerte el a Zágrábban megrendezett Mia Corak Nemzetközi Balettversenyen. Gratulálunk!

Ertl Péter lett a Magyar Táncművészeti Egyetem konzisztóriumának ötödik tagja, akinek pénteken ünnepélyes keretek között adta át kinevezését Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Bán Teodóra, az Egyetem konzisztóriumának elnöke.

Az állami felsőoktatási intézményekben 2016 óta tevékenykednek a konzisztóriumok, amelyeknek hivatalból tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A testületekbe az egyetemet fontosnak tartó, és a saját területükön kiváló munkát végző szakemberek kerülhetnek. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója maga is a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója volt, néptánc szakon végzett 1987-ben, s azóta is a tánc bűvöletében él. A megbízási okirat átadásakor Horváth Zita helyettes államtitkár elmondta: az új konzisztóriumi tag személye mellett szakmai tudása, elkötelezettsége, vezetői tapasztalata szólt, aki a klasszikus balettet képviselő művészek mellett a magyar néptáncot is az intézmény fejlesztésének fókuszába tudja állítani.

Harmadik alkalommal fogadja az egyetem az alsó tagozatos kisdiákokat tánc-napköziben: a gyerekek (idén több mint nyolcvanan) az egy hét alatt balett, modern tánc, néptánc, történelmi társastánc órákon vesznek részt. De felpróbálhatják a gyönyörű tütüket, és persze jut idő játékra, vetélkedőre, állatkerti látogatásra is. És aki most még csak napközis, talán egy-két év múlva már növendék, egy-két évtized múlva pedig balerina lesz. Ki tudja...